Dizabnet

Reţeaua DIZABNET a fost înfiinţată în 2007 şi acţionează ca o platformă de comunicare şi reprezentare pentru prestatorii de servicii în domeniul dizabilităţii, în complementaritate cu organizaţiile care reprezintă interesele şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi în acord cu documentele internaţionale din acest domeniu, în special Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu dizabilităţi.

icon_widget_image Aleea Vrancea nr.1, 540517 Tîrgu-Mureş, Romania icon_widget_image 0723686434 0265257057 icon_widget_image andreia.moraru@dizabnet.ro office@dizabnet.ro

Dizabnet

  /  Studii, rapoarte   /  Studiul „Dizabilitatea în presă” și ”Ghid în domeniul dizabilității pentru jurnaliști și profesioniști din mass-media”

Studiul „Dizabilitatea în presă” și ”Ghid în domeniul dizabilității pentru jurnaliști și profesioniști din mass-media”

Studiul „Dizabilitatea în presă” reprezintă rezultatul colaborării dintre promotorul de proiect, Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș și Agenția Națională pentru Persoanele cu Dizabilități care a furnizat materialele de presă din arhiva instituției aferente perioadei de monitorizare septembrie 2014 – martie 2015.

Au fost studiate individual toate materialele aferente perioadei de monitorizare și s-a întocmit o bază de date a tuturor articolelor de presă având ca subiect dizabilitatea. Baza de date cu subiecte a fost structurată astfel încât să permită selecția și sortarea titlurilor în funcție de cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Prin această metodă s-a reușit întocmirea de baze de date distincte pe fiecare regiune în parte astfel încât atât studiul, cât și materialele ulterioare ce vor avea la bază prezentul document să poată fi personalizate pe fiecare regiune în parte. De asemenea, prin defalcarea subiectelor de presă în funcție de zona de apariție s-a avut în vedere identificarea, cât mai exact cu putință, a tipului de relații pe care organizațiile persoanelor cu dizabilități (OPD-urile) din România le au cu instituțiile de presă precum și analiza cât mai în detaliu a tipului de mesaje care apar în spațiul public pe subiectul dizabilității în toate zonele din țară.

Studiul de față nu se dorește a fi unul exhaustiv în abordarea temei dizabilității în presă ci, mai degrabă, are drept scop primordial identificarea unor fenomene și tendințe ce se regăsesc în comunicarea externă a OPD-urilor, precum și în transpunerea în știri și reportaje a informațiilor ce au ca subiect dizabilitatea.

Toate elementele identificate și enumerate mai sus reprezintă suportul unei ample analize care are drept finalitate ghidul de comunicare între jurnaliști și organizațiile persoanelor cu dizabilități. În același timp, studiul de față reprezintă un document de lucru esențial în sesiunile de informare ce se derulează în cadrul proiectului TOATE drepturile pentru TOATE persoanele cu dizabilități!, fiind o bază a optimizării dialogului dintre OPD-uri, mass-media, instituții publice și nu în ultimul rând publicul larg.

Studiul ”Dizabilitatea în presă” și baza de date pe regiuni cu articole de presă analizate se pot consulta aici:

STUDIU ”Dizabilitatea in presa”

Anexa 1. Baza de date 2014

Anexa 2. Baza de date 2015

Ghidul în domeniul dizabilității pentru jurnaliști și profesioniști din mass-media se poate consulta aici:

GHID jurnaliști și profesioniști mass media