Dizabnet

Reţeaua DIZABNET a fost înfiinţată în 2007 şi acţionează ca o platformă de comunicare şi reprezentare pentru prestatorii de servicii în domeniul dizabilităţii, în complementaritate cu organizaţiile care reprezintă interesele şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi în acord cu documentele internaţionale din acest domeniu, în special Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu dizabilităţi.

icon_widget_image Aleea Vrancea nr.1, 540517 Tîrgu-Mureş, Romania icon_widget_image 0723686434 0265257057 icon_widget_image andreia.moraru@dizabnet.ro office@dizabnet.ro

Dizabnet

  /  Conferinta Finala a Proiectului FOND ONG   /  Rezultatele proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”

Rezultatele proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”

Logo parteneri proiect 2015

Proiectul ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” finalizat cu succes

 

          Fundația Transilvană Alpha împreună cu partenerii Asociația Rețeaua Națională de Informare și Cooperare pentru Integrarea în Comunitate a Copiilor și Tinerilor cu Cerințe Educative Speciale – RENINCO, Federația Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România – ONPHR, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, Serciviul Public de Asistență Socială Simeria, Asociația Hans Spalinger și Fundația Light into Europe anunță finalizarea ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”.

Proiectul s-a derulat în perioada 2 iunie 2014 – 30 aprilie 2016 și a avut ca scop consolidarea mișcării de reprezentare a persoanelor cu dizabilități din România.  Proiectul a beneficiat de finanțare prin Granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România având un  buget total de 154.597 euro.

Materiale-resursă pe teme inovative

materiale

În timpul celor 23 de luni de derulare a proiectului au fost elaborate o serie de materiale care abordează teme inovative și care sunt menite să servească drept surse de informare respectiv resurse în aplicarea politicilor publice pe tema dizabilității. Materialele informative și publicațiile realizate de echipa de proiect sunt:

  • Manualul ”Obiective și tehnici moderne în lobby și advocacy în domeniul dizabilității în lumina Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” – descarcă aici
  • Studiul ”Accesul persoanelor cu dizabilități din România la servicii de educație, de la grădiniță la universitate” – descarcă vol 1 aici, vol 2 aici.
  • Studiul ”Dizabilitatea în presă” și ”Ghid în domeniul dizabilității pentru jurnaliști și profesioniști din mass-media” – descarcă Studiu aici  și Ghid aici
  • Broșura informativă pentru funcționarii serviciilor publice de la nivel local în privința modului de identificare a nevoilor persoanelor cu dizabilități, a furnizării serviciilor publice în folosul acestora, a dialogului cu persoanele cu dizabilități și a familiilor acestora, a schimbării de perspectivă în abordarea dizabilității – descarcă aici
  • Broșura informativă pentru reprezentanții autorităților publice locale în domeniul identificării nevoilor și a politicilor de incluziune activă a persoanelor cu dizabilități – descarcă aici
  • Broșura informativă pentru arhitecți, urbaniști, persoane cu dizabilități și organizații neguvernamentale – descarcă aici
  • Broșura informativă pentru parlamentari, persoane cu dizabilități și organizații neguvernamentale – descarcă aici

 

Noul www.dizabnet.ro

Poza site

Prin intermediul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” a fost realizată și noua pagină web www.dizabnet.ro. Construit inițial ca și blog, dizabnet.ro s-a transformat într-un website complex ce servește ca platformă de comunicare și resurse pentru organizațiile din domeniul dizabilității. Noul dizabnet.ro oferă acces mult mai ușor celor interesați la informații privind noutățile legislative, studii, publicații, baze de date utile, evenimente, oportunități de finanțare a diverselor proiecte sau cursuri de specialitate.

Sesiuni de informare și cursuri de formare în lobby și advocacy în întreaga țară

informari 1

Calendarul proiectul a avut și o serie de  activități practice cum ar fi sesiuni de informare pentru autoritățile publice locale, funcționarii serviciilor publice, arhitecți și urbaniști, parlamentari și profesioniști din mass-media. În paralel cu sesiunile de informare au fost organizate cursuri de formare în tehnici moderne de lobby și advocacy având ca beneficiari reprezentanți ai organizațiilor persoanelor cu dizabilități.

Sesiunile de informare și cursurile de formare au avut loc în orașele: Tîrgu-Mureș, Slobozia, București, Simeria, Zalău, Cluj-Napoca, Sibiu, Bistrița, Brașov, Ploiești, Focșani, Bârlad și Buzău.

Indicatori și rezultate

INDICATORI
OPD
JURNALIȘTI
APL
SERVICII
PARLAMENTARI
URBANIȘTI
Rezultate de atins
400
100
320
240
300
84
Total atins
738
164
887
789
400
484

Conferință finală cu peste 120 de participanți

Proiectul s-a finalizat cu o conferință organizată în perioada 26-27 aprilie la Hotel CARO din București. Evenimentul a avut două secțiuni distincte. În prima zi , marți, 26 aprilie 2016, începând cu ora 15:00 au avut loc întâlniri-forum între membri rețelelor partenere – Dizabnet, Reninco și ONPHR. În a doua zi, miercuri, 27 aprilie 2016, au fost prezentate rezultatele proiectului, opiniile beneficiarilor, concluziile și recomandările acestora și nu în ultimul rând perspectivele oferite de rezultatele proiectului în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități. La conferință au participat peste 120 de persoane din instituții publice centrale și locale, mediul educațional și organizații neguvernamentale.

Conferința finală a proiectului”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”  s-a încheiat cu formularea unei rezoluții la care s-au raliat ca și semnatari toți participanții. Textul rezoluției poate fi descărcat aici.

Persoane de contact:

Andreia Moraru, Fundația Transilvană Alpha, manager proiect,

E: andreia_moraru@alphatransilvana.ro, M: 0723-686434

Emil Sabău, Fundația Transilvană Alpha, responsabil relații publice proiect,

E: emil_sabau@alphatransilvana.ro, M: 0744-124779

footer