Notice: bbp_setup_current_user was called incorrectly. The current user is being initialized without using $wp->init(). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.3.) in /var/www/web149/web/wp-includes/functions.php on line 3733 Susținere DIZABNET pentru demers FONPC privind propunerile de modificări și completari la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 și OG nr. 68/2003 privind serviciile sociale. | Dizabnet

IMPACT:

Proiectul de lege se află în Parlament, a trecut de Senat (argumentele noastre nu au fost considerate relevante), urmează a intra în dezbatere în Camera Deputaților (camera decizională).

În data de 17.06.2015 Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu nr. PL-x nr. 444/2015 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe inițiată de către Guvernul României. În cuprinsul acestui proiect de lege, la articolul 1, punctul VIII. Servicii Sociale, la aliniatul 2 este prevăzută modificarea art. 37, alin. (3), lit. e) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, coroborată cu abrogarea art. 11, alin (5) din OG nr. 68/2003 privind serviciile sociale. Referitor la aliniatul 2 din proiectul de lege menționat anterior, modificările preconizate la Legea nr. 292/2011 și OG nr. 68/2003 se referă, în acest moment, la operatorii economici cu scop lucrativ, respectiv la societățile comerciale.

Catre: Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice

In atentia: Doamnei Rovana PLUMB, Ministru

Nr. Pagini : 2

Ref: modificari si completari la Legea asistentei sociale nr. 292/2011 si Ordonanta de Guvern nr. 68/2003 privind serviciile sociale

Stimata Doamna Ministru,

In data de 17.06.2015 Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege cu nr. PL-x nr. 444/2015 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante initiata de catre Guvernul Romaniei. In cuprinsul acestui proiect de lege, la articolul 1, punctul VIII. Servicii Sociale, la aliniatul 2 este prevazuta modificarea art. 37, alin. (3), lit. e) din Legea asistentei sociale nr. 292/2011, coroborata cu abrogarea art. 11, alin (5) din OG nr. 68/2003 privind serviciile sociale.

Referitor la aliniatul 2 din proiectul de lege mentionat anterior, modificarile preconizate la Legea nr. 292/2011 si OG nr. 68/2003 se refera, in acest moment, la operatorii economici cu scop lucrativ, respectiv la societatile comerciale.

In recenta prezentare a Directiei de Servicii Sociale referitoare la proiectele de modificare a reglementarilor din domeniul serviciilor sociale facuta in cadrul intalnirii de la Snagov, din data 7-8 mai 2015, s-a mentionat intentia de a introduce societatile comerciale/operatorii economici cu scop lucrativ ca si furnizori de servicii sociale. Cu ocazia acelei intalniri reprezentantii organizatiilor neguvernamentale active in protectia copilului au reamintit dezbaterile publice aprinse care au avut loc si in anul 2011, cand ministerul a dorit introducerea acestei prevederi in actuala Lege nr. 292/2011.

Avand in vedere faptul ca, in viziunea noastra, organizatiile neguvernamentale reprezinta o parte extrem de importanta, activa si cu rol de finantare a sistemului de servicii sociale, va rugam, stimata doamna ministru, sa aveti amabilitatea sa faceti precizari pentru a clarifica urmatoarele aspecte :

–          care va fi pozitia ministerului referitoare la introducerea societatilor comerciale / operatorilor economici cu scop lucrativ pe lista posibilior furnizori privati de servicii sociale ;

–          daca  ministerul pe care il conduceti are totusi planificata o consultare a sectorului asociativ, singurul in acest moment abilitat de lege sa actioneze ca furnizor privat de servicii sociale, chiar daca contractarea serviciilor este inca reglementata insuficient ;

–          care credeti ca va fi impactul asupra Programelor structurale cu finantare europeana a unei eventuale introduceri a societatilor comerciale / operatorilor economici cu scop lucrativ pe lista posibilior furnizori privati de servicii sociale ;

In asteptarea raspunsului dumneavoastra, va rugam sa primiti, stimata doamna ministru, expresia intregii noastre consideratii.

Cu respect,

Bogdan Simion, Presedinte, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC

Ionut Sibian, Director executiv, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Angela Achitei, Presedinte, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Doina Crangasu, Director executiv, Confederatia Caritas Romania

Andreia Moraru, Coordonator, Dizabnet, Vicepresedinte, EASPD

Viorel Micescu, Director executiv, CENTRAS

Doru Buzducea, Presedinte, Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania

Elena Tudose, Institutul pentru Politici Publice

Diana Chiriacescu, consultant in domeniul serviciilor sociale

Website realizat cu finanțare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.