Notice: bbp_setup_current_user was called incorrectly. The current user is being initialized without using $wp->init(). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.3.) in /var/www/web149/web/wp-includes/functions.php on line 3733 Sesiune de informare și Curs formare derulat la București 4-6 martie | Dizabnet

 

Logo parteneri proiect 2015

C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

Sesiune de informare și curs de formare în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”

 

Asociația Totul pentru Tine, Asociația Viață Independentă și Federația Organizația Națională a Persoanelor cu Handicap din România au demarat sesiunile de informare și cursul de formare în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, având ca promotor Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș.

Sesiunea de informare pentru reprezentanții autorităților publice locale a avut loc în data de 4 martie 2016 în capitală la sediul Federației Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România.

Cursul de formare pe tema ”Obiective și tehnici moderne de lobby și advocacy în domeniul dizabilității, în lumina Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” a avut loc în perioada 4-6 martie 2016 la București la sediul Federației Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România și a fost destinat reprezentanților organizațiilor persoanelor cu dizabilități fiind susținut de formatori provenind din ONG-urile beneficiare în proiect.

Cu  ocazia informării au fost prezentate public materialele realizate de echipa de implementare a proiectului:

  • Broșura informativă pentru parlamentari, persoane cu dizabilități și organizații neguvernamentale;
  • Broșura informativă pentru reprezentanții autorităților publice locale în domeniul identificării nevoilor și a politicilor de incluziune activă a persoanelor cu dizabilități;
  • Broșura informativă pentru funcționarii serviciilor publice de la nivel local în privința modului de identificare a nevoilor persoanelor cu dizabilități, a furnizării serviciilor publice în folosul acestora,a dialogului cu persoanele cu dizabilități și a familiilor acestora, a schimbării de perspectivă în abordarea dizabilității;
  • Broşura informativă pentru arhitecţi, urbaniști, persoane cu dizabilităţi și organizații neguvernamentale;
  • Studiul ”Dizabilitatea în presă”

Cursul de formare a avut la bază manualul ”Obiective și tehnici moderne de lobby și advocacy în domeniul dizabilității, în lumina Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”.

*Materialele informative, studiul și manualul sunt disponibile în format electronic la adresa:http://www.dizabnet.ro/proiecte/proiecte-in-derulare/toate-drepturile-fundamentale-pentru-toate-persoanele-cu-dizabilitati/)

Informările pentru Autorități Publice Locale și Cursul de formare pentru reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și organizațiilor persoanelor cu dizabilități au avut un caracter dinamic. Participanții au intervenit cu idei, au formulat propuneri și au împărtășit experiențe.

”Toți copiii mă întreabă de ce nu merg, iar eu le arăt scaunul rulant și le explic. Asta arată că părinții lor nu le vorbesc despre acest lucru, nu știu sau evită”,

a povestit un tânăr cu dizabilități referindu-se la atitudinea încă reticentă a celor din jur fața de persoanele cu dizabilități.

Un alt tânăr în fotoliu rulant a constatat că sunt prea puțini ca el pe stradă, și că cei cu dizabilități trebuie să-și facă un obicei din a se plimba și a ieși pe stradă. Tânărul a povestit că circulă foarte mult cu fotoliul rulant, iar oamenii când îl văd, câteodată îi oferă bani sau mâncare, gest pentru care el și-a făcut un obicei din a spune:

”Vă rog, ajutați pe cineva care are într-adevăr nevoie!”

Foarte mulți tineri care au participat la eveniment doresc să dea la o parte rutina și să aducă în loc o atitudine mult mai constructivă:

”Ce faci când îți apare un zid în față și cazi când vrei să-l treci? Mai încerci o dată!”,

a conchis un alt participant.

În cadrul cursului s-au punctat și modalitățile concrete prin care persoanele cu dizabilități pot să fie mai active și mai prezente în viața publică.  Astfel, s-a desprins concluzia că ”Trebuie să fim uniți cu toții, indiferent de mărimea organizației!”

În cadrul Cursului s-a mai răspuns concret la modul în care se poate organiza o acțiune de advocacy pentru sport, astfel încât fiecare federație sportivă să poată organiza acțiuni specifice dizabilității.

Informările și cursurile derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, vor mai ajunge în orașele Bistrița, Zalău, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Brașov, Simeria, Piatra Neamț, Focșani, Slobozia, Buzău și Vaslui.

Scopul sesiunilor de informare este de a consolida relațiile dintre reprezentanții autoritățiilor publice locale, cei ai serviciilor publice, parlamentari, arhitecți și urbaniștilor, jurnaliști și organizațiile persoanelor cu dizabilități. Broșurile prezentate în cadrul sesiunilor de informare conțin informații relevante privind cadrul legal, respectiv norme și reglementări, ce pot fi de ajutor tuturor categoriilor de public-țintă menționate mai sus.

Informații despre evenimentele și cursurile viitoare vor fi disponibile pe site-ul www.dizabnet.ro și pagina de Facebook a Rețelei Dizabnet (www.facebook.com/Dizabnet).


”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România având ca promotor Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș și ca partener Asociația RENINCO România. Colaboratorii proiectului sunt: Federația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din România – ONPHR, Asociația Hans Spalinger Simeria, Serviciul Public de Asistență Socială Simeria și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități – ANPD. Proiectul se derulează în perioada 2 iunie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul total este de 154.597 euro.

Persoane de contact:

Filip Ghiorghi, președinte, Asociația Totul pentru Tine, tel. 0744-955.515, filip_g71@yahoo.com

Florentina Mocanu, director executiv, Asociația Viață Independentă, tel. 0771-402.052, viataindependenta@gmail.com

Francisc Simon, președinte ONPHR, tel. 0722403592, simfhome2005@yahoo.com

logo-web-ONPHRcustomLogo_AVIlogo totul pt tine

footer

Website realizat cu finanțare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.