Dizabnet

Reţeaua DIZABNET a fost înfiinţată în 2007 şi acţionează ca o platformă de comunicare şi reprezentare pentru prestatorii de servicii în domeniul dizabilităţii, în complementaritate cu organizaţiile care reprezintă interesele şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi în acord cu documentele internaţionale din acest domeniu, în special Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu dizabilităţi.

icon_widget_image Aleea Vrancea nr.1, 540517 Tîrgu-Mureş, Romania icon_widget_image 0723686434 0265257057 icon_widget_image andreia.moraru@dizabnet.ro office@dizabnet.ro

Dizabnet

  /  Comunicate de presă   /  Sesiune de informare și curs de formare finalizate cu succes la Bistrița, 24-25 martie 2016

Sesiune de informare și curs de formare finalizate cu succes la Bistrița, 24-25 martie 2016

Logo parteneri proiect 2015

C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

Sesiune de informare și curs de formare finalizate cu succes la Bistrița

 

Fundația Inocenți și Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj Filiala Bistriţa  au susținut, în perioada  24–25 martie 2016, sesiunile de informare și cursul de formare, organizate în proiectul ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, având ca promotor Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș.

La cursul de formare pe tema ”Obiective și tehnici moderne de lobby și advocacy în domeniul dizabilității, în lumina Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” au participat 20 de reprezentanți de organizații ale persoanelor cu dizabilități. Alte 20 de persoane au luat parte la sesiunile de informare pentru reprezentanții autorităților publice locale, fruncționari din servicii publice, arhitecți și urbaniști și jurnaliști. Toate evenimente s-au desfășurat la sediul Asociației Vera Caritas din Bistrița.

Unul din subiectele larg dezbătute în cadrul informărilor a fost accesibilizarea clădirilor din oraș. Participanții au convenit că fiind un model de bune practici, municipiul Bistrița trebuie să continue demersurile de accesibilizare nu doar în ceea ce privește imobilele în oraș ci și transportul public.

În ceea ce privește adaptarea clădirilor pentru accesul persoanelor cu dizabilități, arhitectul Dan Dulinschi, a spus în cadrul dezbaterii că elementele și instalațiile de accesibilitate trebuie să fie părți integrante ale imobilelor încă din faza de proiectare. “Accesibilizarea trebuie gândită încă din faza de proiectare. Accesibilizarea nu este un element secundar. Spre exemplu o rampă negândită corespunzător, urâțește clădire și nu folosește practice nimănui. Față de acum 20 de ani trebuie să spun că totuși se remarcă o îmbunătățire a legislației. De asemenea, noi ca arhitecți suntem mult mai atenți când proiectăm o clădire.” Dan Dulinschi, architect.

La dezbateri a participat și prefectul județului Bistrița Năsăud, Ovidiu Frenț care și-a declarat sprijinul pentru inițiativele orgnizațiilor persoanelor cu dizabilități:”Sunt dispus să sprijin orice inițiativă sau reglementare ce îmbunătățește relația Instituției Prefectului cu ONG-urile. Consider că un prim pas pentru a putea lucra împreună este realizarea unei baze de date a organizațiilor neguvernamentale din Bistrița. Cunoscând concret activitățile și preocupările ONG-urilor vom putea sprijini mult mai bine acțiuni sau inițiative demarate de organizații sau grupuri de organizații. Astfel, la rândul nostru, ca și instituție, putem iniția parteneriate.”

Formatorii au apreciat cursul și sesiunile de informare drept benefice pentru conștientizarea publică a problematicii dizabilității precum și pentru dezvoltarea abilităților de lobby și advocacy în rândul reprezentanților de ONG. “Avem nevoie de o masă critică. Avem nevoie de o voce puternică, o voce de care să se țină cont atât la nivel local cât și național. Din acest motiv consider cursul drept un mijloc important de aprofundare a tehnicilor de lobby și advocacy și un prilej de coagulare a organizațiilor persoanelor cu dizabilități.” Marin Mic – formator, director executiv Fundația Inocenți

Informările și cursurile derulate în cadrul proiectului ”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!”, vor ajunge în orașele Odorheiu Secuiesc, Brașov, Piatra Neamț, Focșani, Buzău și Vaslui.


DESPRE PROIECT:

”TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009–2014, în cadrul Fondului ONG în România având ca promotor Fundația Transilvană Alpha din Tîrgu-Mureș și ca partener Asociația RENINCO România. Colaboratorii proiectului sunt: Federația Organizația Națională a Persoanelor cu Dizabilități din România – ONPHR, Asociația Hans Spalinger Simeria, Serviciul Public de Asistență Socială Simeria și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități – ANPD. Proiectul se derulează în perioada 2 iunie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul total este de 154.597 euro.

Persoană de contact:

Marin Mic – director executiv Fundația Inocenți , tel. 0744-866806 , marin.mic@inocenti.ro

imagescaritas

 

 

footer