Notice: bbp_setup_current_user was called incorrectly. The current user is being initialized without using $wp->init(). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.3.) in /var/www/web149/web/wp-includes/functions.php on line 3733 SCRISOARE DESCHISĂ adresată Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice | Dizabnet

IMPACT:

mai degrabă în mass-media și, în premieră, a fost prima luare de poziție a Dizabnet care a fost transmisă spre informare la Comisia Europeană, la conducerea Disability Unit din cadrul DG Employment & Social Affair.


SCRISOARE DESCHISĂ adresată Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice de către DIZABNET, CRJ – Centrul de Resurse Juridice, FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, CNDR – Federația Consiliul Național al Dizabilitatii și CIM – Centrul pentru Investigații Media.

Dorim să exprimăm anumite observații în contextul în care zilele trecute am aflat din presă că, într-un centru din sectorul 6, un copil cu dizabilități a fost legat cu funia, iar pe 3 iunie ați declarat „că începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale”, conform Mediafax.

SCRISOARE DESCHISĂ

adresată Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice,

Stimată d-na Ministru Rovana Plumb,

Dorim să exprimăm anumite observații în contextul în care zilele trecute am aflat din presă că, într-un centru din sectorul 6, un copil cu dizabilități a fost legat cu funia, iar pe 3 iunie ați declarat „că începe procesul de dezinstituţionalizare a celor 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale”, conform Mediafax aici http://www.mediafax.ro/social/plumb-centrele-pentru-persoanele-cu-dizabilitati-nu-vor-mai-fi-finantate-14400787

1. Copilul despre al cărui caz s-a scris în presă zilele trecute (http://www.realitatea.net/copii-maltratati-in-centrul-de-plasament-legati-cu-funia-de-gard-in-soare_1744704.html) este un ”beneficiar” al procesului de dezinstituționalizare în România, adică ”beneficiază” de servicii într-o instituție cu număr mic de beneficiari (10-12), situată în cadrul unei comunități. Sună ironic, dar asta arată cu adevărat unde ne situăm ca și nivel al serviciilor publice pentru copiii și adulții instituționalizați din România! După standardele și practicile actuale existente în aceste instituții, acel copil este unul dintre cei ”favorizați”, care beneficiază de condiții ”mai bune ca la mine acasă” (am citat din declarația unui administrator al unui astfel de centru din jud. Bihor)!

Mai mult, menționăm că acest caz de abuz a fost observat de un vecin care a transmis imaginile la presă. Acolo unde nu există vecini (majoritatea cazurilor), cine ar putea sesiza astfel de cazuri? Dar când se întâmplă în interiorul instituțiilor (iar în majoritatea cazurilor)?

2. Dacă un astfel de incident este posibil și trezește o asemenea emoție și revoltă în rândul opiniei publice, ce putem spune de altele, nenumăratele cazuri, unele chiar mai grave care apar în rapoartele CRJ – Centrul pentru Resurse Juridice, rapoarte despre care se știe la cel mai înalt nivel și care nu au determinat NICI O REACȚIE publică din partea ministerului până acum?

Vă propunem să consultați, în acest sens, pe site-ul www.crj.ro Harta deceselor în instituții în perioada 2011-2014 precum și să parcurgeți, măcar cu această ocazie, rapoartele publice ale CRJ:

http://www.crj.ro/harta-deceselor-cate-persoane-cu-dizabilitati-mintale-au-murit-in-custodia-statului-intre-anii-2011-2014/

3. De salutat ”voința politică” de “asumare a începerii unei reforme structurale de calitate, care are în centru persoana cu dizabilităţi.” Cum este de salutat și schimbarea de principii pe care o enunțați ”care funcţionau până acum, acelea care folosesc instituţii, sisteme, la politici moderne, europene, care folosesc principii noi cum ar fi comunitate, grijă şi normalitate.” Vă reamintim însă, că prima variantă de Strategie privind persoanele cu dizabilități 2014-2020 a fost vehement respinsă de ONGuri tocmai pentru că nu răspundea unor astfel de deziderate, iar a doua Strategie agreată este încă neadoptată de Guvernul României și de luni de zile ”pierdută” în sistemul de aprobare inter-ministerial, la un an și jumătate după ce ar fi trebuit să fie în implementare!

4. De asemenea, vă reamintim că ONGurile de profil și-au manifestat rezerva în repetate rânduri cu privire la schimbarea sistemului de acreditare și licențiere al serviciilor sociale generat de intrarea în vigoare a Legii 197/2012 privind calitatea serviciilor sociale, precum și față de eficiența și eficacitatea implementării Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități aprobate prin Ordin 67/2015. Nu au contat obiecțiile noastre, nu au contat sugestiile și soluțiile propuse, iată că la acest moment avem un sistem în tranziție din nou, în care doar 57 de servicii sociale sunt licențiate la nivel național pe noua lege, față de peste 6000 se servicii sociale acreditate în baza legislației anterioare (http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/politici-familiale-incluziune-si-asistenta-sociala ).

Pentru dezinstituționalizare nu este suficientă doar voința politică! Unde este sistemul FUNCȚIONAL de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități (cf. pct. 4)? Unde este STRATEGIA de implementare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități ratificată de România încă din anul 2010 (cf. pct. 3)? Unde sunt MONITORIOZAREA și ANALIZA corectă a sistemului existent în baza căruia să se elaboreze Planul de dezinstituționalizare, prevăzut, de altfel, în Strategia încă neadoptată (cf. pct. 2)? Și nu în ultimul rând, unde sunt serviciile alternative în comunitate (profesionist monitorizate și finanțate indiferent dacă sunt publice sau private) și care să permită dezinstituționalizarea ca ultim pas al unui întreg proces?

Până nu vom avea răspuns real la aceste ultime întrebări, până ministerul nu va avea un corp de profesioniști în măsură să construiască sisteme funcționale la nivel național și să facă reforme sănătoase în domeniul serviciilor sociale, nici legislația cadru avansată și nici voința politică nu vor fi suficiente să schimbe în mod real situația persoanelor cu dizabilități instituționalizate, în special și a persoanelor cu dizabilități, în general.

Cu considerație,

Andreia Moraru

Vicepreşedinte EASPD (www.easpd.eu) – Asociația Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități

Coordonator Dizabnet (www.disabnet.ro) – Rețeaua Prestatorilor pentru Persoane cu Dizabilități din România

Membru al echipelor CRJ (www.crj.ro ) pentru monitorizarea instituțiilor pentru persoane cu dizabilități

M: +40-723686434 , T: +40-265257057 (L-V, 6-21) , E: andreia_moraru@alphatransilvana.ro , FB&Twitter: Andreia Moraru

Georgiana Iorgulescu

Director executiv CRJ (www.crj.ro ) – Centrul de Resurse Juridice

M: +40-722505181 , T: +40-212120690 , E: georgiana.iorgulescu@crj.ro

Ionuț Sibian,
Director executiv FDSC (www.fdsc.ro) – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
M: +40-7252444300 , T: +40-213100181 , E: ionut.sibian@fdsc.ro

Daniela Tontsch

Președinte CNDR (http://fcndr.ro/ ) – Federația Consiliul Național al Dizabilității din România

M: +40-0721.44.75.82 , E: danielatontsch@yahoo.com , FB: DizabilitateaInRomania

Ovidiu Vanghele, jurnalist

Presedinte CIM (www.investigatiimedia.ro) – Centrul de Investigații Media

M: +40-766532408 , E: ovidiu@investigatiimedia.ro

Website realizat cu finanțare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.