Notice: bbp_setup_current_user was called incorrectly. The current user is being initialized without using $wp->init(). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.3.) in /var/www/web149/web/wp-includes/functions.php on line 3733 Raport Forum Dizabnet 2014 | Dizabnet

FORUMUL DIZABNET – Forumul anual al prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități

Inovaţie şi abordare integrată în serviciile destinate persoanelor cu dizabilităţi

Miercurea Ciuc, 26-27 Noiembrie 2014

RAPORT

 

Dizabnet- www.disabnet.ro- Rețeaua furnizoriilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități din România, cu suportul EASPD-ului – Asociația Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Persoanele cu Dizabilități au organizat în data de 26-27. Noiembrie 2014, în Miercurea Ciuc, Forumul anual al prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități.

Forumul a început Joi, 26. Noiembrie 2014 când Andreia Moraru, director de dezvoltare al Fundației Alpha Transilvană și Tim Ghilain, Ofițer de Cercetare și Dezvoltare al EASPD-ului au binevenit cei 85 de reprezentanți ai furnizorilor de servicii private și publice, cele mai importante organizații ale persoanelor cu dizabilități din toată țara și au evidențiat nevoia de rețea pentru schimburi de informații și advocacy în domeniul furnizorilor de servicii în special pentru persoanele cu dizabilități.  Amândoi au accentuat idea că prestatorii de servicii publice și private numai împreună pot avea un impact mai mare asupra beneficiarii săi, și totodată au accentuat și faptul că Dizabnet a dovedit în 2014 că aceasta ar putea fi o modalitate de a uni forțele. Dna Moraru a prezentat Agenda Forumului și motivul pentru care tema a fost aleasă.

În sesiunea primei zile s-au trecut în revistă diferite modalităţi de abordare pentru a dezvoltare servicii inovative: de ex. linii de finaţanţare încă neexplorate suficient cum ar fi proiectul LEADER al Fondului pentru Dezvoltare Rurală (prezentare făcută de Mateffy Maria, Federaţia Naţională a Grupurilor de Acțiune Locală din România) sau abordări inovative de dezvoltare de servicii sociale în comunitate în urma dezinstituţionalizării utilizând aceleaşi resurse financiare ca şi în cazul serviciilor de tip rezidenţial (prezentare făcută de Cerasela Predescu, Fundaţia ProAct Suport). De asemenea, posibilitatea de a dezvolta servicii sociale, dar şi de a susţine activităţile organizaţiei prin dezvoltarea de servicii inovative au fost prezenate de Diana Chiriacescu, expert independent. S-a discutat cu acest prilej cum putem inova din perspectiva utilizatorului, a parteneriatelor, a modalităţilor de finanţare, dar şi prin schimbarea de paradigmă referitor la utilizatori şi de furnizare a serviciilor.

Prima zi a Forumului Dizabnet s-a încheiat prin prezentarea de modalităţi inovative din diferite perspective asupra dizabilităţii: dizabilitate şi artă (proiect derulat de organizaţia Centre de la Gabrielle, Franţa), dizabilitatea din perspectiva drepturilor omului (activitate a Centrului pentru Resurse Juridice), dizabilitate şi economie socială (prezentarea experienţei ADV România), dizabilitate şi serviciile de îngrijire la domiciliu (prezentarea experienţei Organizaţiei Caritas).

Lucrările Forumului Dizabnet au continuat a doua zi prin sesiunea de informare a EASPD – Asociaţia Europeană a Prestatorilor de Servicii pentru Persoane cu Dizabilităţi. S-a început prin prezentarea activităţii EASPD şi modalităţile de influenţare a EASPD a poltiicilor europene, dar şi a politicilor naţionale; apoi ce înseamnă European Semester la nivel de Comisia Europeană şi cum influenţează acest proces în mod particular România.

În sesiunea  privind dezvoltarea Rețelei Dizabnet 2014-2015 s-a prezentat proiectul ”TOATE drepturile pentru TOATE persoanele cu dizabilități!” (finanţare pentru perioada iunie 2014 – aprilie 2015, prin EEA Grants – Fond ONG) și istoricul implicării Dizabnet în activităţi de lobby şi advocacy cu accent pe finalizarea Strategiei privind drepturile persoanelor cu dizabilități din România 2015-2020. De asemenea, Kedves Maria, reprezentant al Senior-Net – Rețeaua informală a îngrijitorilor la domiciliul din România și Carmen Ciurea, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale au prezentat modul de funcţionare a acestor reţele, una din ele fiind reţea informală, iar cealaltă formalizată.

Informații la zi despre Rețeaua Dizabnet și servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități în România se regăsesc pe următorul website: www.disabnet.ro

Coordinarea activitățiilor Dizabnet ca și rețea de informare este asigurat de către Fundația Alpha Transilvană.

Persoana de contact din departamentul de coordonare al Dizabnet este Andreia Moraru: andreia_moraru@alphatransilvana.ro, +40-723-686434.

 Descarcă Raportul aici.

Website realizat cu finanțare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.