Notice: bbp_setup_current_user was called incorrectly. The current user is being initialized without using $wp->init(). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 2.3.) in /var/www/web149/web/wp-includes/functions.php on line 3733 Coaliţia Anti-Discriminare – Societatea civilă propune patru candidaturi pentru CNCD și solicită Parlamentului o procedură transparentă de alegere a membrilor | Dizabnet

IMPACT: 

Nici unul din candidații propuși de Coaliția Anti-Discriminare nu au fost acceptați de către Comisia Parlamentară numită în acest sens.


Coaliția anti-discriminare, formată din nouă organizații non-guvernamentale care apară și promovează drepturile omului, susține candidaturile a patru reprezentanți ai societății civile pentru Consiliul Director al Colegiul Director al Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD),  depuse azi, 6 martie 2015, la Parlament.

Cei patru candidați sprijiniți de societatea civilă sunt:

Oana Băluță, conferenţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, expertă în egalitate de gen;

Cerasela Banică, expertă în domeniul combaterii discriminării romilor;

Cristinel Buzatu, expert jurist, colaborator al Agenţiei pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene;

Crina Morteanu, expertă în egalitate de gen şi promovarea drepturilor minorităţilor.

La 12 ani după înființarea CNCD, partidele politice parlamentare trebuie să propună și să numească șase noi membri ai Colegiului Director dintr-un total de nouă. Politizarea excesivă a acestui proces reprezintă un risc real pentru continuitatea și consolidarea instituțională a CNCD. Viitorul Colegiu Director, în măsura în care își tratează mandatul cu responsabilitate, are datoria de a spori capacitatea instituțională și profesională a CNCD. În consecință, este necesar ca partidele politice să propună persoane competente și cu un interes dovedit în domeniul combaterii discriminării pentru mandatele de membru al Colegiul Director al CNCD. Credibilitatea unui organism specializat în combaterea discriminării, din perspectiva legislației europene, este asociată direct nu doar cu independența de care trebuie să se bucure acesta, ci și cu calitatea activității și profesionalismul membrilor săi.

Odată cu cele patru candidaturi depuse azi, organizațiile semnatare solicită Parlamentului respectarea principiilor transparenței, reprezentativității, independenței și profesionalismului în cadrul procesului de propunere și nominalizare a membrilor Colegiului Director al CNCD. Un proces transparent de desemnare, cu respectarea procedurilor de nominalizare stabilite prin lege, publicarea oficială în timp util a propunerilor și a documentelor privind candidații care să facă dovada pregătirii și experienței lor profesionale (curriculum vitae, cazier judiciar, declarații pe proprie răspundere), precum și asigurarea publicității audierilor candidaților.

Coaliția anti-discriminare, alături de alte 17 organizații, își exprimă disponibilitatea de cooperare cu membrii Parlamentului în cursul procesului de nominalizare (ce se va încheia la data de 22 aprilie) în scopul garantării eficienței instituționale a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

  • Organizațiile care sprijină cele patru candidaturi la Colegiul Director al CNCD: Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Asociația ACCEPT, Asociația ActiveWatch, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH, Asociația ANAIS, Asociația Funky Citizens, Asociația Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO, Asociația Română Anti-SIDA – ARAS, Asociația Transcena, Asociația Mediawise Society, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități – CEDCD, Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații – CRJI, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, Centrul de Resurse pentru Participare Publică – CeRe, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice – ECPI, Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii – Romani CRISS, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Fundația Șanse egale pentru femei – ȘEF, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Liga Pro Europa Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS, Asociația Pas Alternativ, Asociația de planificare familială din România – APFR.

vezi mai mult accesând: http://www.apador.org/societatea-civila-propune-patru-candidaturi-pentru-cncd-si-solicita-parlamentului-o-procedura-transparenta-de-alegere-a-membrilor/ 

Website realizat cu finanțare prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 - 2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.